Знайомтесь, Президент AAPG Пол Веймер

< Повернутися

19 березня 2012, 15:26

У березні Спілка геологів Україна приймала президента AAPG (Американської асоціації геологів-нафтовиків) д-ра Пола Веймера. Це був візит уже третього президента асоціації з моменту укладення угоди про співробітництво між СГУ та AAPG. Раніше Україну відвідували два попередні президенти асоціації – Роббі Гріс (двічі) та Пітер Роуз. Графік лекційного туру Пола Веймера видався досить щільним: Москва – Київ – Бухарест – Будапешт – Відень – Леобен – Брно – Прага – Варшава. Цикл з чотирьох лекцій був представлений на геологічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка на люб’язне запрошення керівництва факультету та правління СГУ за спонсорської підтримки Групи компаній Надра. Висвітлювали подію кабельний телеканал «Ноосфера» та медійний інтернет-портал polit.ua.


Тематично лекційний курс під назвою «Нафтогазова промисловість у наступному десятиріччі: розвиток нових наукових напрямів і технологій та роль AAPG» присвячений нетрадиційним джерелам вуглеводнів і розкривав такі питання:

  • Нове життя старих родовищ – управління вуглеводневим резервуаром: традиційні і нетрадиційні поклади вуглеводнів.
  • Передові методи розвідки традиційних покладів ВВ.
  • Нетрадиційні ресурси: газ у надщільних пісковиках, родовища газу депоцентрального типу.
  • Майбутнє нафтогазової промисловості: наявні світові запаси та існуючі потреби, розвиток технологій сейсморозвідки та інтерпретації даних.

Д-р Веймер зазначив, що тільки там, де виробництво (технології), наука (вивчення і оцінка ресурсів) та законодавство (ліцензування надрокористування та охорона довкілля) крокують узгоджено, є всі шанси досягти успіху. Окрім цього, він наголосив, що революційні зміни в нафтогазовій промисловості сталися завдяки зусиллям невеликих, т. з. independent незалежних нафтогазорозвідувальних та сервісних компаній, що торували шлях до комерційного успіху, яким тепер користуються транснаціональні та національні нафтові компанії. Лектор торкнувся питань співпраці з AAPG та необхідності для молоді ставати членами професійних асоціацій, які всім своїм арсеналом можливостей допомагають у навчанні і становленні кар’єри молодих фахівців.