Ювілейна 70-та конференція EAGE у вічному місті

< Повернутися

13 червня 2008, 17:24

Ця ювілейна конференція EAGE (спільно з SPE, Товариством нафтових інженерів) проходила під девізом «Leveraging Technology» (передові технології) в римському виставковому конгрес#центрі «Nuova Fiera di Roma» з 9 по 12 червня 2008 р. і стала знаковою подією за багатьма показниками.


На конференції було представлено 658 усних та стендових наукових доповідей у 65 окремих наукових сесіях, здебільшого геофізичного спрямування. Кількість учасників конференції становила близько 6000, що доводить вдалий вибір організаторам місця й часу її проведення.

Велетенська промислова виставка в трьох павільйонах представляла експозиції 289 національних та транснаціональних нафтовидобувних і сервісних компаній, дослідницьких організацій, професійних асоціацій та видавництв. Географія доповідей була досить значною – результати представили науковці з майже усіх країн Європи, Середнього Сходу, а також США, Канади, Росії, Казахстану, Азербайджану, тощо. До конференції організатори випустили CD-ROM із програмою та повною збіркою розширених тез доповідей.

Від України на конференції було представлено 11 доповідей (2 – усні, інші стендові), частина з них була підтримана в рамках спонсорської програми PACE Foundation.

На виставці Україна була репрезентована стендовими павільйонами ВГО «Спілка геологів України» та Всеукраїнської асоціації геоінформатики. Загалом у роботі конференції брали участь близько 30 делегатів з України, практично з усіх провідних геологорозвідувальних організацій та нафтогазопошукових підприємств. На жаль, слід констатувати, що з року в рік на фоні позитивної тенденції збільшення кількості учасників конференцій EAGE від України кількість українських доповідачів відповідно не збільшується. Це можна пояснити як постійно зростаючими вимогами до якості доповідей, що надсилаються на розгляд, так і певними тенденціями, які тепер спостерігаються назагал у професійній спільноті.

Частина доповідей присвячена аналізу ресурсної бази нафтогазових басейнів Європейського континенту та прилеглих морів, новітнім методам обробки та інтерпретації сейсмічних даних та дослідженням в галузі приповерхневої (near-surface) геофізичної зйомки. На конференції працювали 13 наукових семінарів (за участі 850 слухачів) та 2 лекційних програми з підвищення кваліфікації (DISC Program).