XXXI сесія українського палеонтологічного товариства

< Повернутися

26 травня 2008, 16:28

19–22 травня 2008 р. в м. Сімферополі відбулася чергова зустріч українських палеонтологів та їхніх колег із зарубіжних країн, в організації якої взяли участь Українське Палеонтологічне товариство НАН України, Інститут геологічних наук НАН України, де зосереджені основні кадри палеонтологів України, та Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського.


У 2008 р. виповнилося 100 років від дня народження видатних дослідників кам'яновугільної системи, наукові досягнення яких визнані світовою наукою. В.І. Полєтаєв (Інститут геологічних наук НАН України) розповів про наукову спадщину Д.Є. Айзенверга, який увійшов у науку насамперед як знавець стратиграфії карбону Донецького басейну.

В.В. Огар (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Спілка геологів України) зупинився на основних етапах життєвого і творчого шляху професора Київського університету О.Л. Ейнора.

Доповідь П.Ф. Гожика була присвячена 150-річчю від дня народження нашого видатного співвітчизника академіка П.А. Тутковського. Наукові ідеї цього талановитого вченого, особливо у галузі мікропалеонтології, розвивалися та продовжують розвиватись в Інституті геологічних наук.

Геологічна екскурсія по Криму почалась з берега Сімферопольського водосховища. Далі автобуси прямують до р. Кизил Коба з Червоною печерою та неповторним водоспадом Су-Учхан («вода, що падає»). Багатометрові карбонатні новоутворення (так звані туфи), що виникли при зустрічі насичених карбонатами карстових вод з атмосферним повітрям, утворюють декілька уступів з печерами, що робить це місце ще мальовничішим і загадковішим. Одна з перлин Гірського Криму – оповита легендами г. Димерджі з її Долиною Привидів, гігантським обвалом, давньою фортецею. Це унікальна геологічна пам'ятка. Гора складена мезозойськими конгломератами. У складі конгломератів різні породи, які здебільшого не зустрічаються у корінних відслоненнях Криму та його околиць. Їх походження залишається предметом дискусій.