Україна увійшла до світової системи водневих долин

< Повернутися

09 червня 2023, 13:44

Як розвиваються водневі проєкти в Україні під час війни? Стаття спеціального представника Міністра закордонних справ з питань економічної дипломаті О.Рєпкіна, оприлюдена на сайті «Економічної правди»


Mission Innovation – глобальний альянс, який об’єднує понад 20 найбільш розвинених країн світу. Започаткована президентом Обамою у 2015 році, ініціатива працює над вирішенням проблеми кліматичних змін.

Прагнучи прискорити просування державних та приватних інновацій у галузі чистої енергетики, у травні 2023 року Mission Innovation оголосила про релаунч професійної платформи Mission Innovation Hydrogen Valley.

Після певного доопрацювання вона стала "єдиним вікном" для збору та отримання інформації про найбільш значущі водневі проєкти світу.

Обробивши велику кількість первинних даних, платформа акумулювала всі знання про актуальні водневі ініціативи. Це відомості про деталі їх фінансування, управління, регуляторні та інші бар’єри на шляху реалізації, ключові фактори успіху тощо.

Цільова аудиторія Mission Innovation Hydrogen Valley – інвестори, розробники та науковці, політики та інші стейкхолдери ринку водню. Загалом у систему заведено понад 80 водневих долин.

60 з них — європейські. Наприклад, Grande Region Hydrogen від найбільшої енергокомпанії Люксембурга Encevo, дуже масштабна, мультинаціональна ініціатива Clean Hydrogen Coastline (EWE), розробки компанії Sintef, яка домоглася статусу H2 Valley для цілого регіону Норвегії тощо.

Серед найрозвинутіших та найбільш амбітних водневих починань є й український проєкт H2U Hydrogen Valley, який представило ТОВ "Водень України".

Повний текст статті