Сіль землі Польської

< Повернутися

11 грудня 2009, 09:53

Наприкінці листопада – на початку грудня 2009 р. українські геологи – члени Спілки геологів – побували у Польщі на запрошення Державного геологічного інституту. Мета поїздки – обговорення сучасних проблем дослідження соленосних формацій, які проводять науковці Державного геологічного інституту Польщі, Гірничо-металургійної академії в Кракові, Інституту геологічних наук НАН України, та отримання первинної геологічної інформації.


Величка – Magnum Sal – всесвітньо відома соляна шахта-музей. Поїздка почалася з Кракова і розташованого в його передмісті славетного родовища кам’яної солі Величка. Тут знаходиться унікальне, єдине в світі гірниче підприємство, що функціонує безперервно від часів раннього середньовіччя до наших днів. Розробка кам’яної солі шахтним способом почалася тут у ХІІІ ст., а першою документальною згадкою про велицьку сіль є привілей короля Казимира І 1044 р., де її названо «Мagnum sal alias Wieliczka» .

Копальня солі Клодава – сучасне гірниче підприємство. Соляна копальня «Клодава» є найбільшим у Польщі виробником кам’яної солі та одним із двох діючих гірничих підприємств країни, на яких ця корисна копалина видобувається сухим способом.

Барбурка – професійне свято польських геологів та шахтарів. На відміну від України та інших держав колишнього СРСР, де існують окремі професійні свята – День геолога і День шахтаря – наші польські друзі святкують його разом 4 грудня, у день Святої Барбари, і ласкаво називають Барбуркою.