Шоста міжнародна науково-практична конференція «Метан вугільних родовищ України»

< Повернутися

11 жовтня 2010, 13:35

В Інституті геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України у місті Дніпропетровську з 6 по 8 жовтня 2010 року проходила шоста Міжнародна науково-практична конференція «Метан вугільних родовищ України». Конференція традиційно відбувається кожних два роки.


Слід відзначити, що у порівнянні з попередніми роками зросла активність вітчизняних фахівців та дещо знизилась активність зарубіжних колег, оскільки щедрим на зарубіжних гостей були минулорічна конференція у Донецьку «Видобуток та використання газу-метану: залучення інвестицій» (17–19 вересня 2009 р.), яку «Концерн НАДРА» провів разом зі Спілкою геологів України та Інститутом Тутковського у рамках Всеукраїнської спеціалізованої виставки «Енергоефективність-2009», а також Міжнародний інвестиційний форум «Шахтний метан. Фінансування проектів в Україні», який проходив 3 червня 2010 року в Донецьку.

У програмі форуму було заявлено 86 доповідей українських та зарубіжних фахівців. Від української сторони в роботі заходу взяли участь представники Дніпропетровської та Донецької обладміністрацій, ДКЗ України, галузевої та академічної наук, шахт, геологічних державних та приватних підприємств. Серед зарубіжних гостей були представники Німеччини (НДІ «Фраунхофер УМЗІХТ»), Росії (Санкт-Петербурзький гірничий інститут, ВНДМІ, Інститут вугілля Сибірського відділення РАН, ІПКОН РАН), Казахстану (Інститут гірничої справи ім. Д.А. Кунаєва) та інші.В цілому і кількість заявлених доповідей, і їхнє спрямування свідчать про те, що метановугільна галузь України поступово «зростає».

У програму конференції були включені дві доповіді від ЗАТ «Концерн НАДРА»: «Алгоритм проведення попередньої дегазації методом гравітаційного знещільнення вуглепородного масиву» та «Дослідження впливу шахтних виробок на результати сейсморозвідувальних робіт». Автори доповідей Лелик Б.І., Мерщій В.В., Колісниченко В.Г. Підготовлені роботи актуальні в плані розробки та реалізації новітніх технологій попередньої дегазації та видобутку метану, а також інтерпретації результатів сейсморозвідувальних робіт.