ПРОГЕО вперше в Україні. (V Міжнародний симпозіум «Європейська політика охорони геологічних пам'яток. Теорія та практика»)

< Повернутися

11 вересня 2006, 09:50

Вперше в Україні відбувався Черговий (V) Міжнародний симпозіум, ініційований Європейською асоціацією зі збереження геологічної спадщини (ПроГЕО). Спілка геологів України – серед організаторів заходу, який відбувся 4–8 вересня 2006 р. у Києві та Кам’янці-Подільському.


Робочий організаційний комітет забезпечив надзвичайно цікаву триденну польову геологічну екскурсію до Кам’янця-Подільського. Було представлено знамениту геологічну пам’ятку – стіну поблизу с. Китайгород – унікальний об’єкт, де в одному відслоненні можна побачити відклади венду, кембрію, ордовику, силуру, крейди, неогену та антропогену.

Загальне число учасників симпозіуму становило 70 осіб, із них 20 – фахівці з різних країн Європи. У програмі симпозіуму виділено окремі тематичні сесії: «Охорона геологічних об’єктів», «Класифікація та бази даних геосайтів», «Геопарки та геологічний туризм», «Геологічна та культурна спадщина» і проект «Геологія в школі». Обговорювалась також можлива участь України в міжнародних проектах з охорони геологічної спадщини: «Геопарки», «Геологічні стежки (геотрейли)», «Європейська мережа геосайтів», «Геологічні школи». Було започатковано дискусію з проблем використання геосайтів у навчальному процесі з метою залучення школярів до самостійного вивчення геології. Йшлося також про використання геологічних об’єктів для проведення навчальних практик студентів. Не можна було оминути проблем удосконалення геологічних експозицій музеїв та засобів міжнародної кооперації в галузі захисту «пам’яті Землі».