План реалізації Ukraine Facility 2024-2027

< Повернутися

02 квітня 2024, 10:14

Ukraine Facility – Програма фінансової підтримки україни від ЄС. Протягом 2024-2027 років 50 млрд. євро від ЄС буде спрямовано на фінансування державного бюджету (38,27 млрд. євро), стимулювання інвестицій (6,97 млрд. євро), а також технічну підтримку в реалізації програми (4,76 млрд. євро).


Ukraine Facility передбачає реалізацію реформ, які закладуть фундамент для подальшого відновлення й розвитку економіки та інтеграції України до ЄС.

Реформи розділені на 3 основні блоки: базові реформи, економічні реформи, а також ключові сектори.

План також має 3 наскрізні напрями, окремі заходи щодо яких передбачені в усіх розділах. Це “зелений” перехід, цифрова трансформація та європейська інтеграція.

Секторальний розвиток в межах Ukraine Facility спрямований на концентрацію ресурсів та зусиль на ключових галузях, які мають як національне значення, так і глобальний потенціал. Їх зростання забезпечить комплексний розвиток економіки та активізує суміжні галузі.

Критичні матеріали – один з елементів секторального розвитку.

Україна має запаси 22 з 34 корисних копалин, які вважаються критичними для ЄС. Наша мета – не постачати сировину, а виробляти кінцеву, технологічну та дорожчу продукцію.

  • Розвиток видобутку та переробки
  • Прозорі, швидкі та ефективні інвестиції
  • Екологічна, соціальна та управлінська звітність (ESG)

Ефект: Забезпечення сталого розвитку сектора критичних матеріалів і сировини, збільшення його внеску у національну економіку, створення нових робочих місць, та зміцнення позицій України на глобальному ринку критичних матеріалів та продукту з доданої вартістю.

Зелений перехід та охорона довкілля – також окремий елемент секторального розвитку.

Досягнення цілей кліматичної нейтральності — шанс для модернізації української економіки, підвищення її ресурсоємності та конкурентоспроможності. Він несе значні інвестиції в енергетичному секторі, зеленій сталі, сільському господарстві та інших напрямках. Завдяки реалізації цих реформ, Україна може стати європейським лідером з декарбонізації.

  • Протидія промисловому забрудненню
  • Курс на кліматичну нейтральність
  • Ринок квот на шкідливі викиди
  • Протидія незаконній вирубці лісів
  • Переробка відходів та відхід від ресурсної економіки

Ефект: Поліпшення захисту здоров’я громадян, зростання інноваційного потенціалу економіки.

Докладно