Підвищення нафтовіддачі: які методи застосовує «Укрнафта»

< Повернутися

06 червня 2024, 14:42

«Укрнафта» впроваджує сучасні методи нафтовіддачі для підвищення видобутку на браунфілдах, щоб досягнути коєфіцієнтів нафтовилучення рівня європейських бенчмарків. Про це на полях ХІ Міжнародної нафтогазової конференції «Колтюбинг. ГРП. Бурові сервіси. Геологія та геофізика» розказав заступник директора ПАТ «Укрнафта» Володимир Гришаненко.


«Наразі обрані 10 родовищ на Заході України що відповідають критеріям застосування технології закачування СО2. Зараз ведуться роботи з підготовки пілотного проєкту, - зазначив топменеджер державної компанії. - Ця технологія поєднує в собі метод підвищення нафтовіддачі і технологію зеленого переходу в частині утилізації та зберігання СО2 або CCUS – Carbon Capture, Utilization and Storage. «Укрнафта» має значний потенціал щодо закачування СО2 у виснажені нафтові поклади, наявну розгалужену інфраструктуру та доступні промислові обсяги СО2. Це особливо важливо в контексті майбутнього приєднання України до ЄС».

З гідродинамічних методів зараз проєктується нова система підтримання пластового тиску (ППТ) для родовища на Заході України. Очікується приріст видобутку до 20%. Проводиться аудит та оптимізація існуючих систем ППТ.

Запущено пілотний проєкт зі впровадження потоковідхилюючої технології (створення гідроекранів) - компанія отримала приріст 17% видобутку нафти з реагуючих свердловин, тому масштабуватиме цю технологію на інші об'єкти.

Також розглядаються проекти з впровадження теплових методів: закачування гарячої води та внутрішньопластове горіння.

Фахівці Укрнафти наприкінці 2023-го розпочали масштабний проект по впровадження гідророзривів пласта (зокрема, кислотних).

Проведені за 5 місяців 2024 року 14 операцій дали додатковий накопичений видобуток понад 9 тис тонн нафти. На одній із свердловин збільшився добовий дебіт в 25 разів (з 4 до 100 тонн на добу в нафтовому еквіваленті). На іншій свердловині після закінчення буріння та операції з ГРП дебіт більш ніж вдвічі перевищив прогнозний: 54 тонни нафти на добу замість 22,6.

Всього в 2024 році планується 50 таких операцій.

Впровадження цих методів та інших заходів зі збільшення видобутку мають сучасну наукову основу, про яку на конференції розповіли фахівці Науково-дослідного і проєктного інституту ПАТ «Укрнафта». Зокрема, менеджерка з геології Управління геології та розробки родовищ Оксана Ванчак пояснила, як компанія знижує ризики при геологорозвідці та розробці родовищ за допомогою 3D моделювання. Провідний інженер з розробки родовищ Микола Пілка показав, як гідродинамічне моделювання допомагає оцінювати інвестиційні проєкти в компанії.