Нова іменна аудиторія на геологічному факультеті

< Повернутися

13 березня 2013, 16:17

На геологічному факультеті Київського національного університету (КНУ) відкрито аудиторію імені Володимира Івановича Вернадського. Коментує подію професор кафедри мінералогії, геохімії та петрографії, доктор геолого-мінералогічних наук Володимир Іванович Павлишин, завдяки зусиллям якого відкрито цю іменну аудиторію. П’ять років знадобилося Володимиру Івановичу для того, щоб довести керівництву КНУ, що академік В.І. Вернадський працював в університеті і чому саме на геологічному факультеті доцільно відкрити аудиторію його славного імені.


В навчальному класі відчувається дух тієї епохи: інтер’єр у стилі кінця ХІХ – початку ХХ ст., є речі того часу – ваги, мікроскоп. Прикрашає аудиторію портрет Володимира Івановича Вернадського, виконаний київським художником Костянтином Володимировичем Павлишиним. В аудиторії є гіпсове погруддя академіка В.І. Вернадського, передане в дар геологічному факультету Станіславом Олексійовичем Довгим; цікава мінералогічна колекція, яка люб’язно надана Наталією Євгенівною Лазаренко; невелика бібліотека, що складається з праць Вернадського та наукових робіт послідовників вченого, книг про нього, зібрана протягом багатьох років Володимиром Івановичем Павлишиним.

Зрозуміло, що відкриття аудиторії імені В.І. Вернадського на геологічному факультеті Київського університету – це видатна подія. Адже аудиторія засвідчує вшанування пам’яті про геніального вченого українського походження Володимира Івановича Вернадського – мислителя і натураліста, засновника нових дисциплін і установ, історика науки і політика, тісно пов’язаного з Київським університетом (тоді Університетом Св. Володимира) у 1918-1919 рр.

В.І. Вернадський був у м. Києві щонайменше 7 разів. Найтриваліший (близько 19 місяців) і найбільш плідний період перебування його тут припадає на 1918-1919 рр. Саме в цей час і в цьому місті він здійснив свою історичну місію – заснував і очолив Українську академію наук (УАН), Всенародну бібліотеку при академії (нині – Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського), інші осередки.