Науково-практична конференція «Гранітоїди: умови формуання та рудоносність»

< Повернутися

03 червня 2013, 12:20

З 27 травня по 1 червня 2013 року в Інституті геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н.П. Семененка НАН України та з ініціативи його колективу проходила науково-практична конференція «Гранітоїди: умови формування та рудоносність».


Організатори заходу: НАН України, ІГМР імені М.П. Семененка, Державна служба геології та надр України, Державний гемологічний центр України, ВГО «Спілка геологів України», Міжвідомчий петрографічний комітет, Національний стратиграфічний комітет. Конференція присвячена гранітоїдам, насамперед, Українського щита, але оскільки до проблеми великий інтерес проявили колеги з сусідніх держав, форум набув масштабів міжнародного заходу.

Були розглянуті такі питання: генезис кислих порід; еволюція гранітоїдного магматизму і рудоутворення; петрологія кислих порід; геохімія кислих порід; мінералогія кислих порід; мігматити і гранітоутворення; чарнокітоїди; пегматити; ізотопно-геохронологічне датування гранитоїдних комплексів; експериментальні дослідження мінералоутворювальних процесів в кислих породах.

До початку заходу опублікований збірник тез. Як демонстраційний матеріал підготовлено колекцію відполірованих зразків гранітоїдів – з об'єктів майбутньої екскурсії.

На конференції заслухані доповіді: 46 усних та 81 стендова. Під час екскурсії геологи досліджували у відслоненнях і кар'єрах порфироподібні граніти коростенського комплексу, рівномірнозернисті граніти житомирського комплексу, інтрузивні гранодіорити букинського комплексу, гранат-біотитові кордієритомісні граніти бердичівського комплексу, вінніцити і чарнокітоіди. Маршрут був складений таким чином, щоб, перетинаючи південну частину Волинського мегаблоку і північно-західну частину Дністровсько-Бузького мегаблоку Українського щита, екскурсанти спостерігали граніти, починаючи від порівняно молодих, протерозойских, до найдавніших архейських утворень.