Наукова конференція «Такий мінливий світ мінералогії» (до 100-річчя від народження академіка Є.К.Лазаренка)

< Повернутися

23 квітня 2012, 12:24

19–20 квітня 2012 р. з ініціативи науковців Геологічного музею ННПМ НАН України відбулася конференція «Такий різний світ мінералогії», присвячена 100-річчю від дня народження академіка, заслуженого діяча науки, видатного мінералога ХХ ст. Євгена Костянтиновича Лазаренка. До організації заходу долучилися також: Інститут геологічних наук НАН України, Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення НАН України, Київське відділення Українського мінералогічного товариства, Державний гемологічний центр України, геологічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка, Інститут фундаментальних досліджень УНА, Всеукраїнська громадська організація «Спілка геологів України», ПП «Геологічна компанія «Геомандри», ДУ «Музей коштовного і декоративного каміння» МФУ. В роботі конференції взяли участь викладачі, виробничники, науковці з Києва, Львова, Одеси, Москви та інших міст.


Усі доповідачі одностайно відзначили, що Євген Костянтинович Лазаренко був і залишається Великою особистістю. Він щасливо поєднував у своїй особі хист крупного організатора освіти (ректор Львівського університету імені Івана Франка) і науки (директор геологічного інституту АН УРСР і завідувач відділу регіональної і генетичної мінералогії ІГФМ АН УРСР) з педагогічним талантом (професор і завідувач кафедрою Львівського державного університету, його підручники з мінералогії перекладені на багато мов і залишаються настільними книгами всіх студентів та мінералогів).

Науково-практична конференція завершилася екскурсіями у Музей коштовного та декоративного каміння (м. Володарськ-Волинський), до пегматитового кар’єру та на Корнинське родовище граніту (с. Корнин, Попельнянського району Житомирської обл.).

Отже, наукова конференція «Такий різний світ мінералогії», проведена у рамках святкування 100-річчя від дня народження академіка Євгена Костянтиновича Лазаренка, засвідчила, що в Україні триває діяльність школи «Великого ректора» і його учні гідно продовжують мінералогічні дослідження.