Міжнародний науковий семінар «Від смоли хвойних до бурштину. Ідентифікація викопних смол»

< Повернутися

18 травня 2012, 16:27

17 травня 2012 р. у конференц-залі столичного Національного науково-природничого музею НАН України відбувся Міжнародний науковий семінар «Від смоли хвойних до бурштину. Ідентифікація викопних смол».


Організатором семінару виступив Національний науково-природничий музей за підтримки Інституту геологічних наук НАНУ, Державного гемологічного центру, Всеукраїнської громадської організації «Спілка геологів України», Державного підприємства «Українська геологічна компанія», Міжнародного благодійного фонду «Українська родина». У науковому форумі взяли участь більше 50 вчених з України і Росії, у тому числі молоді вчені: студенти, аспіранти, докторанти наукових установ НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київського геологорозвідувального технікуму, котрі цікавляться проблемами бурштину.

Відкриття та розробка низки родовищ розсипного бурштину в останні два десятиріччя виявили комплекс невирішених науково-теоретичних та практичних проблем геології цього самоцвіту. Насамперед це питання генезису та просторового положення корінного першоджерела бурштину, без якого неможливий науково обґрунтований прогноз промислових родовищ. Крім того, за останні роки в Україні виникли нові проблеми, пов’язані з пошуково-розвідувальними роботами і розробкою розсипів в умовах Полісся, охороною природного середовища та багато інших.

На семінарі найбільшу зацікавленість аудиторії викликали наступні доповіді: Мацуй В.М. Наземно-болотный этап фоссилизации растительных смол; Колтовой Н.А., Мацуй В.М. Флуоресцентные методы исследования янтаря; Хамайко Н.В., Колтовой М.О., Журухіна О.Ю. Бурштин з археологічних розкопок Київського Подолу. 2008 р.; Милованов С.И и др. Клад янтаря в раскопках Владимира-на-Клязьме.

Важливим підсумком семінару є встановлення перспективних напрямів подальших досліджень у галузі наукового прогнозу розсипів бурштину-сукциніту, а також ознайомлення науковців та студентської молоді з проблемами геології бурштину в Україні.