Міжнародна науково-практична конференція «Енергоефективні технології для інтенсифікації видобутку, переробки та використання вуглеводневих енергоресурсів і кам’яного вугілля»

< Повернутися

23 квітня 2012, 09:54

20 квітня 2012 року у м. Суми на базі концерну «Укрросметал» відбулась міжнародна науково-практична конференція «Енергоефективні технології і обладнання для інтенсифікації видобутку, переробки та використання вуглеводневих енергоресурсів і кам’яного вугілля», організована концерном «Укрросметал», Міжнародним інститутом компресорного і енергетичного машинобудування МІКЕМ та АТ «ВНДІкомпресормаш». У роботі заходу взяли участь більше 40 вчених та практиків – представників академічних інститутів НАН України, галузевих НДІ, шахт та інших організацій різних форм власності


Від Групи компаній Надра з доповіддю «Нові технології попередньої та супутньої дегазації вуглегазових шахт» виступив Богдан Лелик. Зважаючи на пріоритетність вугілля в енергетичному балансі України на перспективу, питання безпеки робіт у вугільних шахтах, особливо тих, які небезпечні за газовим фактором, є надзвичайно актуальними. У презентованих технологіях, розроблених спеціально для гірничо-геологічних умов вугільних родовищ України (Донбас та Львівсько-Волинський басейни), відображено нові підходи до проведення попередньої (завчасно, до будівництва шахт) та супутньої (одночасно з експлуатацією діючих шахт) дегазації. Основа технологій полягає у гравітаційному розвантаженні вуглепородного масиву, що спричиняє розкриття та покращення характеристик газовмісних колекторів. Впровадження цих технологій у виробництво супроводжуватиметься такими головними ефектами: соціальним (робота у безпечних шахтах), енергоощадним (видобуток високоякісного газу-метану та його використання), екологічним (зменшення викидів парникових газів до атмосфери) та економічним (окупність від перших місяців до двох років).

Група компаній Надра як власник технологій може надавати замовнику комплекс послуг з їхнього впровадження від геологічного вивчення та оцінки вуглегазових об’єктів до буріння дегазаційних свердловин, їхнього освоєння та видобутку газу метану. Співпраця з концерном «Укрросметал» може бути корисною в плані впровадження технологій та виготовлення компресорного і вакуум-насосного обладнання.