Майбутнє вуглепетрографії (за матеріалами науково-практичного семінару в Санкт-Петербурзі)

< Повернутися

27 червня 2011, 14:11

21-го по 24 червня 2011 року в Санкт-Петербурзі, у ВСЕГЕІ, відбувся науково-практичний семінар з вуглепетрографії. Серед учасників семінару – активні члени Спілки геологів України, автори журналу «Геолог України».


На семінарі обговорено комплекс сучасних вуглепетрографічних досліджень з метою привести вітчизняні вуглепетрографічні класифікації у відповідність з існуючими міжнародними класифікаціями, а також підвищити достовірність лабораторних визначень петрографічних параметрів при вивченні вугілля, горючих сланців, розсіяної органічної речовини (РОР).

На науково-практичному семінарі розглянуті теми:

  1. Вивчення і визначення мацерального складу вугілля.
  2. Оцінка і вимір показника відбиття вітриніту, розрахунок анізотропії відбиття вітриніту.
  3. Речовий-петрографічні класифікації вугілля і РОР.
  4. Прикладні вуглепетрографічні методи (визначення окислення, збагаченості вугілля, прогноз коксованості вугілля і шихт і ін.).

Проблемою є відсутність координації петрографічних, вуглехімічних досліджень, подекуди – відсутність лабораторної бази, оснащеної на сучасному рівні розвитку науки, іноді – відсутність елементарних можливостей для проведення робіт на належній висоті.

Невід'ємною складовою семінарів є практичні заняття в вуглепетрографічних, вуглехімічних лабораторіях, ознайомлення з процесами робіт в шліфувальній лабораторії.

В ході таких занять активно обговорювалися класифікації мацералів, якість приладів вимірювальної техніки по отриманню даних відбиття вітриніту. Безпосереднє знайомство з новими об'єктами, живе, невимушене обговорення питань дає змогу вирішити деякі проблеми.