Круглий стіл з обговорення заходів, що сприятимуть збільшенню обсягів використання шлаків меткомбінатів і ТЕС як замінників природних мінеральних матеріалів у будівництві

< Повернутися

27 червня 2019, 16:42

За підсумками засідання планується схвалити рекомендації по заходам що забезпечать збільшення застосування техногенних відходів у якості техногенних матеріалів із подальшим внесенням до проекту національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України 2020 - 2025 рр. (НПД)


Пропозиції до НПД 2020-2025

  1. Законодавчо затвердити статус техногенних відходів як техногенних матеріалів цільового призначення з визначенням списку обов'язкових сфер їх застосування.
  2. Внести відповідні зміни до галузевих програм розвитку з встановленням цільових показників обсягів утилізації техногенних відходів в різних сферах економіки.
  3. Внести відповідні поправки в нормативні документи (ДБН, ДСТУ) щодо застосування техногенних матеріалів при виробництві будматеріалів і при будівництві (ремонті) транспортних споруд та інших об’єктів будування (у разі, якщо необхідно провести додаткові дослідження чи випробування).
  4. Розробити національні стандарти (ДСТУ) з оцінки впливу на довкілля для транспортних споруд з урахуванням вимог щодо застосування техногенних матеріалів.
  5. Встановити актом права перелік рекомендованих критеріїв технічних специфікацій до будівельних матеріалів і виробів, виконання будівельних робіт керуючись рекомендаціями Єврокомісії та світовим досвідом здійснення зелених (сталих) публічних закупівель.
  6. Розглянути доцільність збільшення рентної плати за спеціальне використання природних мінеральних ресурсів (пісок, щебінь тощо), які можуть бути замінені в будівництві техногенними матеріалами.
  7. Встановити податкові пільги для виробників будматеріалів та будівельних компаній які використовують техногенні матеріали заміщуючи природні мінеральні.
  8. Забезпечити державну допомогу на капітальні інвестиції в господарську діяльність що пов’язана із застосуванням технологічний відходів та виробництвом екологічних будівельних матеріалів і виробів.
  9. Встановити пільговий тариф на ж/д перевезення техногенних матеріалів до виробництва будматеріалів і конструкцій або до об’єкт будівництва.
  10. Забезпечити поглиблення між секторальної взаємодії та обмін інформацією щодо порушеного питання із залученням зацікавлених сторін, зокрема щодо обговорення наданих пропозицій.