Київська регіональна конференція ААPG: яскрава подія і новий рівень співпраці СГУ та міжнародної геологічної спільноти

< Повернутися

20 жовтня 2010, 14:30

Регіональна конференція Американської асоціації геологів-нафтовиків «Пошуково-розвідувальні роботи на нафту і газ у Чорноморсько-Каспійському регіоні: поточні досягнення та перспективні плани» пройшла у Києві в Українському домі 17–19 жовтня 2010 року.


Нарешті ця довгоочікувана подія стала реальністю. Проведенню конференції передувала тривала і непроста підготовча робота, численні узгодження і зміни, поїздки представників СГУ за кордон та візити очільників AAPG до Києва, укладання партнерської угоди між Європейським представництвом AAPG та СГУ, копітка робота над науковою програмою та польовими екскурсіями. Зусилля оргкомітету конференції не пропали марно: були вирішені принципові організаційні та фінансові питання і Київ обрали місцем проведення конференції. Окремим рядком тут треба виділити повсякденну роботу із залучення спонсорських коштів та непростого балансування між наявним кошторисом та необхідністю дотримуватись загальноприйнятих міжнародних стандартів і прислухатись до побажань потенційних учасників. Не можна не зауважити, що перший післякризовий рік таки серйозно дався взнаки, і якби не принципова позиція правління концерну «Надра», який взяв на себе суттєвий фінансовий та організаційний тягар, формат заходу був би істотно збіднений. Завдяки цьому, головної мети конференції – привернути увагу провідних нафтових та сервісних компаній світу до перспектив Чорноморсько-Каспійського регіону, а таким чином і до ресурсного потенціалу Азово-Чорноморської нафтогазоносної провінції України через міжнародну наукову конференцію найвищого експертного рівня та найширшого регіонального представництва – було успішно досягнуто.

Слушним буде додати декілька слів про AAPG – Американську асоціацію геологів-нафтовиків. Ця найбільша у світі професійна спілка була заснована у 1917 році і налічує в своїх лавах понад 30000 членів з більшості країн світу, хоча, природно, її ядро становлять фахівці в галузі наук про Землю з Північної Америки. Геологи-нафтовики, геофізики-розвідники, тектоністи, стратиграфи та палеонтологи, вугільні, рудні геологи, експерти з підрахунку запасів та надрокористування, ліцензування пошукових та видобувних робіт, охорони довкілля та інші фахівці широко представлені в асоціації. AAPG провадить інтенсивну видавничу, науково-практичну та освітню діяльність, видає монографії, підручники, проводить конференції, семінари, виставки, курси підвищення кваліфікації (в т.ч. дистанційні), лекційні тури кращих галузевих фахівців, спонсорує студентські та аспірантські дослідження тощо. Чи не найвідоміші видання асоціації – часопис Explorer та науковий журнал «Бюлетень AAPG». Останній впродовж десятиліть має кращий галузевий імпакт-фактор, тому нафтові геологи дуже цінують публікації у виданні. Всю інформацію про AAPG, її структуру, онлайнову бібліотеку, послуги та багато іншого можна знати на вебпорталі www.aapg.org З AAPG афілійовані десятки геологічних національних асоціацій і професійних спілок. Найбільші світові нафтові компанії співпрацюють з асоціацією і спонсорують її діяльність. Свого часу Спілка геологів України стала афілійованим з AAPG геологічним товариством, що створило підґрунтя для плідної співпраці і організаційних контактів як офіційних, так і творчих. Матеріали конференції

Конференції передувала геологічна екскурсія Геологія Кримських гір в контексті наукових досліджень на Чорному морі, яка відбулась 15-16 жовтня 2010 р.

Guidebook to fieldtrip No. 1 Ukraine, Crimea, October 15-16, 2010. GEOLOGY OF THE CRIMEAN MOUNTAINS IN THE CONTEXT OF PETROLEUM EXPLORATION IN THE BLACK SEA by Igor Popadyuk, Oxana Khriachtchevskaia, Sergiy Stovba