ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Геологічні пам’ятки – яскраві свідчення еволюції Землі»

< Повернутися

23 травня 2011, 13:27

16–20 травня 2011 р. у Кам’янець-Подільському національному педагогічному університеті імені Івана Огієнка за ініціативи відділу «Геологічний музей» Національного науково-природничого музею НАН України та за підтримки Національного природного парку (НПП) «Подільські Товтри», відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Геологічні пам’ятки – яскраві свідчення еволюції Землі».


Організаторами заходу виступили: Всеукраїнська громадська організація «Спілка геологів України», Міністерство екології та природних ресурсів, Державна служба геології та надр України, Державний гемологічний центр, Український державний геологорозвідувальний інститут (УкрДГРІ), Інститут геологічних наук НАНУ, Європейська асоціація зі збереження геологічної спадщини (ПроГЕО), Інститут фундаментальних досліджень Української наукової асоціації та ТОВ «Геомандри».

На сучасному етапі розвитку суспільства збереження геологічної спадщини є однією з актуальних і гострих проблем. Тому головною метою міжнародної конференції став обмін результатами наукових досліджень, організаційної та науково-практичної роботи за такими напрямами, як законодавча база, менеджмент, моніторинг та охорона геологічної спадщини, мінімізація небезпеки її знищення.

До початку роботи ІІ Міжнародної науково-практичної конференції вийшли друком її матеріали та путівник геологічних екскурсій. До збірника увійшли 76 наукових праць.

Під час пленарного засідання учасники конференції обговорили теоретичні та практичні аспекти дослідження геологічної спадщини за такими напрямами: 1. Геологічні пам’ятки (визначення, класифікація, геологічна будова, літолого-стратиграфічні та мінералогічні особливості, кореляція тощо). 2. Законодавча база геологічної спадщини, актуальність і перспективи утворення геологічних парків. 3. Типізація, стандартизація, класифікація та універсалізація геологічної спадщини. 4. Менеджмент, моніторинг та охорона геологічної спадщини, небезпека її знищення. Геоекологічний аспект. 5. Туризм і популяризація геологічних пам’яток (навчальні геологічні практики, геологічні стежки, маршрути, інформаційна підтримка, археологічний аспект тощо). 6. Геологічні пам’ятки – музеї під відкритим небом; геологічна спадщина в експозиціях музеїв.

Учасники конференції мали змогу оглянути геологічні пам’ятники долини Дністра та його головних приток, взяти участь у виїздах на природні об’єкти загальнодержавного значення: «Китайгородське відслонення», «Смотрицький каньйон», водно-болотне угіддя міжнародного значення «Бакотська затока» та на відслонення в межах Національного парку «Дністровський каньйон».