Глобальний статус уловлювання та зберігання вуглецю, звіт за 2023 рік

< Повернутися

10 листопада 2023, 12:27

Цей звіт Глобального інституту з уловлювання та зберігання вуглецю (GCCS) описує ключові події та досягнення у сфері уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) протягом 2023 року.


Оскільки CCS стає дедалі більш поширеним інструментом у боротьбі зі зміною клімату, звіт також визначає ключові можливості та виклики, з якими стикатиметься ця технологія в найближчі роки.

Дані надаються Глобальним інститутом GCCS для для підтримки та прискорення розгортання технології уловлювання та зберігання вуглецю (CCS). Ця перевірена технологія скорочення викидів є невід'ємною частиною досягнення глобальних цілей щодо зміни клімату.

Звіт про стан надає глобальний огляд прогресу CCS, підкреслюючи швидкий розвиток CCS у Північній Америці, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Європі та Великій Британії, а також у регіоні MENA у 2023 році.

Ключові моменти:

  • Потужність уловлювання CO₂ на всіх об'єктах CCS, що розробляються, зросла до 361 мільйона тонн на рік (Mtpa), що на 48% більше, ніж у 2022 році.
  • Кількість проектів CCS також значно зросла. До плану розробки було додано 198 нових об'єктів, що призвело до загальної кількості 41 об'єкта в експлуатації, 26 на стадії будівництва та 325 на стадії розвитку та на ранніх стадіях.
  • Масштабування CCS значною мірою обумовлено зростанням політичної підтримки з боку урядів. У 2023 році рівень політичної підтримки досяг історичного максимуму , що зміцнило економічне обґрунтування CCS і призвело до того, що портфель проєктів CCS зростав швидше, ніж будь-коли раніше.

Джерело (англійською)