European Commission: Розгортання відновлюваних джерел енергії напередодні річниці REPowerEU

< Повернутися

16 травня 2024, 18:48

Єврокомісія представила вказівки та рекомендації щодо прискорення розгортання відновлюваних джерел енергії напередодні річниці REPowerEU.


Майже через два роки з моменту ухвалення плану REPowerEU Комісія сьогодні надає додаткову підтримку державам-членам для подальшого прискорення розгортання відновлюваних джерел енергії та скорочення імпорту російського викопного палива. Комісія прийняла низку нових та оновлених рекомендацій та керівних документів щодо вдосконалення та оптимізації дозвільних процедур та аукціонів для відновлюваних джерел енергії. Ці документи допоможуть впровадити рамкову програму ЄС щодо відновлюваної енергетики шляхом покращення умов для швидкого розгортання відновлюваної енергетики місцевого виробництва. Підвищуючи попит на екологічно чисті технології, ця ініціатива також сприятиме зміцненню промислової конкурентоспроможності, підвищенню стійкості енергетичної системи та реалізації Європейського зеленого курсу.

В оновленій Рекомендації щодо прискорення процедур надання дозволів та супровідних вказівках, прийнятій сьогодні, Комісія висвітлює шляхи вдосконалення процедур планування та отримання дозволів для відновлюваних джерел енергії та пов'язаних з ними інфраструктурних проєктів в ЄС. Оновлений посібник з видачі дозволів містить приклади передової практики щодо швидших та простіших процедур надання дозволів, підкреслює важливість цифровізації та участі громади, людських ресурсів та навичок; і описує, як найкраще впоратися з процедурами вибору місця та мережевими з'єднаннями.

Комісія також прийняла подальший керівний документ щодо визначення зон прискорення відновлюваних джерел енергії. Відповідно до переглянутої Директиви з відновлюваних джерел енергії, це місця, де розгортання проєктів відновлюваної енергетики, як очікується, не матиме значного впливу на навколишнє середовище, і тому необхідні процедури пришвидшуються для забезпечення швидкого розгортання конкретних технологій. Ключовими елементами для вибору таких територій є наявність цифрових інструментів для планування та картографування, а також дані про потужності відновлюваної енергетики та потенційний вплив на навколишнє середовище. У своїх вказівках Комісія також наголошує на важливості належного залучення зацікавлених сторін та консультацій з громадськістю для сприяння успішному визначенню таких зон прискорення.

Аукціони відіграють ключову роль у розгортанні відновлюваних джерел енергії і, якщо вони добре сплановані, можуть сприяти стабільному та сталому зростанню економіки ЄС. Окреслюючи стандартні елементи для дизайну аукціонів для відновлюваної енергії, рекомендації та вказівки Комісії зроблять ці процедури більш гармонізованими та ефективними відповідно до Закону про промисловість з нульовим рівнем викидів.

Для подальшого підвищення прозорості та передбачуваності для інвесторів, Комісія також оновила Платформу розвитку відновлюваних джерел енергії ЄС, онлайн-систему, де держави-члени публікуватимуть основну інформацію про свої графіки аукціонів. Ця інформація повинна включати терміни та частоту аукціонів, обсяг реалізованих на аукціоні потужностей, запланований бюджет та прийнятні технології – відповідно до вимог Директиви про відновлювані джерела енергії. Платформа функціонуватиме як єдина точка доступу до інформації про всі аукціони з відновлюваної енергетики, заплановані в межах ЄС.

Докладніше (англійською)