Довузівське ознайомлення з геологією – початок геологічної освіти

< Повернутися

04 березня 2013, 16:28

Основним досягненням проекту Спілки геологів України «Надра земні, надра духовні» стало включення до переліку шкільних дисциплін навчального предмету «Надра земні (основи геології)» спочатку у вигляді експерименту в ЗОШ № 256, а через рік і в ЗОШ № 13 м. Києва. Для опанування складного процесу природного мінералоутворення введено курс із практичної кристалографії з вирощування штучних кристалів деяких неорганічних сполук.


В основу покладено програму навчальної дисципліни «Загальна геологія» для вищих закладів освіти зі спрощеним та скороченим матеріалом. Курс, який розрахований для студентів вишів на один рік, для учнів викладався впродовж двох років – це дало можливість зупинятися на цікавих розділах геології, об’єктах та процесах, виділити час для перегляду тематичних відеофільмів, відвідувати різні геологічні заклади (геологічний факультет, геологічні музеї тощо). У результаті цей предмет дітьми сприймався легко – не тільки як нова навчальна інформація, але й як калейдоскоп цікавих явищ та об’єктів, при цьому зберігалися порядок та системність викладання основ геології. Таким чином, вивчення геології учнями 8 класу показало, що отримані знання школярам цікаві, потрібні та сприймаються досить легко. За рік учні не тільки ознайомилися з новою для них сферою знань, але й завдяки цьому зрозуміли взаємозв’язок усіх природничих наук – фізики, хімії, географії, біології.

Окрім учнів ЗОШ № 256 роботою охоплені гуртківці Науково-практичного центру «Дослідник» Київського палацу дітей та юнацтва (КПДЮ). У 2012 р. був заснований геологічний лекторій. Лекції з яскравими презентаціями проводили викладачі та наукові співробітники геологічного факультету М.Д. Крочак, Л.В. Попова, О.В. Омельчук. У 2012 і 2013 рр. відзначалося багато ювілеїв – дні народження видатних вчених-геологів, життя та наукова діяльність яких була пов’язана з Україною. Ці дати відзначені низкою заходів у КПДЮ. Відбулися науково-практичні читання, присвячені 150-річчю В.І. Вернадського та 150-річчю П.А. Тутковського, 100-річчю Є.К. Лазаренка. Учні готували доповіді про життя та діяльність цих вчених, їхні найважливіші досягнення та науковий внесок у розвиток вітчизняної геології. Кожен із цих заходів збирав у стінах Палацу не один десяток учнів шкіл разом із наставниками.

Таким чином школярі долучаються до вивчення геології. Частина з них, обираючи майбутню професію, прийде вчитися на геологічний факультет КНУ.