Діяльність геологічних гуртків як віддзеркалення юнацького геологічного руху на Житомирщині

< Повернутися

08 квітня 2013, 14:22

Серед пріоритетів Спілки – підтримка роботи природничих, геологічних та краєзнавчих гуртків для учнівської молоді. Геологічний рух учнівської молоді на Житомирщині виник в 70-ті рр. ХХ ст. Тоді він набув величезного розмаху в Радянському Союзі, у тому числі й в Україні. Житомирська область була однією з найкращих з підготовки юних геологів. На початку 1990-х рр. після розпаду СРСР пішов на спад і учнівський геологічний рух, у більшості областей України цей напрямок позашкільної роботи припинив існування. На Житомирщині юнацький геологічний рух зберігся до сьогоднішніх днів, він має багаторічні здобутки, традиції й поступово набирає обертів.


Майже за 20 років існування геологічних гуртків їх відвідувала молодь різновікових категорій – від початкової школи до студентів ВНЗ. У різні роки було підготовлено й апробовано часом п’ять авторських програм геологічних гуртків: підготовчого рівня (для учнів 2-4 класів), початкового рівня (для учнів 5-7 класів), основного рівня (для учнів 8-9 класів), вищого рівня (для учнів 9-11 класів – членів Малої академії наук) і, нарешті, студентської молоді. Вихованці геологічних гуртків центру неодноразово брали участь у всеукраїнських виставках дитячої творчості, на яких представляли фрагмент експозиції геологічного музею, створений у результаті експедиційної діяльності. Серед вихованців геологічних гуртків ЖОЦТКСЕУМ ЖОР є чимало таких, які подальше життя пов’язали з геологією та екологією. Вони тепер є студентами та випускниками гірничо-екологічного факультету ЖДТУ.

Таким чином, за 20 неповних років діяльності геологічних гуртків центру туризму створено систему формування ціннісних ставлень до природних багатств та екології рідного краю засобами туристсько-краєзнавчої роботи. Є сподівання, що юнацький геологічний рух на Житомирщині буде існувати ще багато років.