DiXi Group долучився до конференції COP 28: під час заходу презентовано звіт про декарбонізацію енергосектору до 2050 року та попередню версію Національного плану з енергетики та клімату

< Повернутися

10 грудня 2023, 15:23

Україна презентувала звіт про декарбонізацію енергосектору до 2050 року та попередню версію Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК) на період 2025-2030 років під час панельної дискусії «Ukraine’s path to Net Zero – 2030 and 2050 goals». Панельна дискусія відбулася 5 грудня у рамках заходів Кліматичної конференції ООН СОР 28. Захід організований Міністерством енергетики України, Міністерством економіки України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з аналітичним центром DiXi Group за підтримки UK AID та Net Zero World.


Участь у заході взяли Міністр енергетики України Герман Галущенко, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Герман Галущенко, Міністр енергетики України, презентував звіт “Clean Energy Roadmap: From Reconstruction to Decarbonization in Ukraine”, де були представлені плани зі зменшення викидів до 2050 року. Також очільник Міненерго нагадав, що у межах COP28 Україна та ще понад 20 країн приєдналися до декларації про об’єднання зусиль щодо потроєння обсягів використання ядерної енергії у світі. Герман Галущенко підкреслив важливість цих намірів для України, де атомна генерація навіть після окупації найбільшої атомної станції – Запорізької АЕС – продовжує виробляти понад 55% електроенергії в країні.

Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України, поділився ключовими компонентами розвитку кліматичної політики в Україні. «В основі зеленого відновлення України та досягнення Net Zero має бути кліматична політика, яка є невід’ємною складовою усіх політик та секторальних планів відбудови. Саме тому Міндовкілля сьогодні напрацьовує кліматичне законодавство, яке створить основу для кліматичного врядування», – повідомив Руслан Стрілець.

Олексій Соболев під час свого виступу презентував попередні напрацювання у рамках розробки НПЕК, основні цілі Плану та результати перших моделювань для Плану. «До 2030 року ми очікуємо, що 27% складатимуть відновлювані джерела енергії у кінцевому споживанні енергії, на 30% відбудеться скорочення викидів метану, і ми поступово відмовлятимемось від використання вугілля до 2035 року. Наразі ми ще обговорюємо інші амбітні цілі та будемо раді представити їх у першому проєкті НПЕК у грудні 2023 року – січні 2024 року», – розповів про цілі та плани з розробки Плану Олексій Соболев.

Помічник Державного секретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт висловив щиру підтримку Україні та ідеї розвитку для нашої країни у сфері енергетики. «Коли Європі треба буде заповнити діру, яка виникла внаслідок відмови від російських енергоносіїв, використання можливостей України – вітру, сонця, атомної енергії, а також найважливіших мінералів і металургії, могли би розблокувати потенціал України», – акцентував Джеффрі Паєтт.

Марош Шевчович, виконавчий віцепрезидент Європейської комісії з Європейської зеленої угоди, висловив підтримку кліматичним та енергетичним реформам України. «Ми підтримуємо підхід “build back better” і хочемо допомогти вам у цьому. Ми завжди підтримуємо все, що робиться для реформ і вітаємо розробку НПЕК», – розповів Марош Шевчович.

Фатіх Бірол, виконавчий директор Міжнародного агентства з енергетики, під час свого виступу наголосив, що головна ціль роботи з Україною – підняти стійкість української енергетичної системи, збільшити її децентралізацію та провести діджиталізацію, і найважливіше – чим більше Україна буде інтегрована в ЄС, тим вищою буде стійкість нашої енергетичної системи.

Чарльз Корм’є, регіональний директор з питань інфраструктури в Європі та Центральній Азії, розповів, що Україна потребуватиме великих інвестицій, щоб реформувати енергетичний сектор і може стати енергетичним хабом у майбутньому.

Артур Лорковскі, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства, позитивно оцінив процес розробки НПЕК та швидкість реформ в енергетичному секторі.

Переглянути відеотрансляцію:
Part 1: UKRAINE’S PATH TO NET ZERO – 2030 AND 2050 GOALS
Part 1: UKRAINE’S PATH TO NET ZERO – 2030 AND 2050 GOALS
Презентація першої версії Національного плану з енергетики та клімату

Захід організований Міністерством енергетики України, Міністерством економіки України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у спільно з аналітичним центром DiXi Group за підтримки UK AID та Net Zero World. НПЕК є стратегічним документом, який спрямований на узгодження екологічної, енергетичної та економічної політики для забезпечення сталого розвитку України у період 2025-2030 рр.

 

Джерело: DiXi Group - центр аналітичних досліджень