Дитячо-юнацький геологічний рух в Україні. Перша київська олімпіада юних геологів

< Повернутися

15 квітня 2013, 09:50

Проведення Першої київської відкритої олімпіади юних геологів здійснював організаційний комітет, який очолила доктор геологічних наук Катерина Ігорівна Деревська. До організаційного комітету та суддівського журі увійшли фахівці з Державної служби геології та надр України, НАН України, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради, геологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Всеукраїнської громадської організації «Спілка геологів України», ПВНЗ «Інститут Тутковського».


Захід було проведено у два тури: заочний та очний. Метою першого туру (заочного), що проходив з 1 по 31 березня 2013 р., стала перевірка геологічних знань в учасників - учнів 7-11 класів - та відбір до другого туру (очного). Відповіді надсилали на електронну адресу оргкомітету. Було розроблено три варіанти тестів, які відрізнялися за наявністю мінералогічної, палеонтологічної та геофізичної тематик. Питання для заочного туру стосувалися загальновідомих геологічних знань.

У заочному турі олімпіади взяли участь юні геологи з мм. Києва, Рівного, Житомира, Білої Церкви, Черкас, Чернігова, а також Київської (смт Васильків), Житомирської (смт Новоборова, с. Дениші) та Черкаської областей. Всі учасники першого туру отримали запрошення на другий тур олімпіади.

Другий тур відбувався 13 квітня 2013 р. на геологічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка. Учасники мали змогу працювати над завданнями упродовж 2 годин, у цей час відбувався круглий стіл для вчителів географії та керівників геологічних осередків. Після написання робіт учні пішли на екскурсію до Геологічного музею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яким керує доктор геологічних наук, професор Віктор Антонович Нестеровський. Більшість учасників олімпіади вперше побачили експозиції музею і почули розповідь про експонати, сфотографувалися біля легендарного мамонта. Далі школярі побували в нещодавно відкритій аудиторії імені академіка В.І. Вернадського. Доки тривала перевірка шкільних робіт, А.В. Нестеровський та О.А. Кичка провели майстер-клас із мінералогії в аудиторії імені професора Ольгерда Леонардовича Ейнора, де відбувся очний тур олімпіади.

Оцінювання знань учасників олімпіади проводилося з урахуванням віку школярів. Переможців визначали у відповідній віковій групі за сумою набраних балів.