Дефіцит геологів у світі: виклики та перспективи

< Повернутися

27 березня 2024, 16:37

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут Геології, попереджає про дефіцит геологів у світі. Це питання стає все більш проблематичним через необхідність висококваліфікованої робочої сили в галузі геонаук, особливо у зв'язку з розвитком енергетичного сектору та технологій


Міжнародне енергетичне агентство випустило звіт, в якому зазначено, що до 2024 року світ подвоїть потребу у мінеральній сировині для технологій чистої енергії.

Нестача геологів у світі стає все більш проблематичною через необхідність висококваліфікованої робочої сили в галузі геонаук. У багатьох країнах просто не вистачає фахівців, а попит на них постійно зростає. Наприклад, у США приблизно 27% робочої сили в галузі геонаук вийде на пенсію до 2029 року, і за прогнозами, до кінця десятиліття країна зіткнеться з нестачею 130 000 геологів.

Цей дефіцит відчувається вже близько десяти років і торкнеться кожного сектору енергетичної та сировинної економіки. Оскільки такі сектори, як сонячна, вітрова та акумуляторна енергетика, прагнуть досягти ще вищих цілей, дефіцит розвідки стане вузьким місцем у ланцюжку поставок вже до 2035 року.

Ця ситуація потребує негайних дій для забезпечення необхідного кадрового потенціалу для розвитку сировинної та енергетичної інфраструктури у майбутньому.

Докладніше