Барселона – місце зустрічі європейських геофізиків

< Повернутися

18 червня 2010, 16:36

A New Spring for Geoscience – гасло чергової 72-ї конференції та виставки Європейської асоціації гео-вчених та інженерів (EAGE), яка відбулася з 14 по 17 червня 2010 р. в Барселоні, Іспанія. Конференція зібрала понад 5500 делегатів, на виставці (площею понад 8000 кв. м) було представлено більш ніж 300 компаній з різних країн світу. Головними спонсорами конференції були іспанські компанії gasNatural, Repsol та Cespa, а також Кувейтська нафтова компанія, ExxonMobil і Шелл. Wi-Fi та Інтернет-кафе спонсорувала компанія Weatherford. Україну представляли Спілка геологів України (UAG) та Всеукраїнська асоціація геоінформатики (AUAG).


Конференція і виставка проходили в експоцентрі «Centre Convencions Internacional Barcelona» (CCIB), розташованому на березі Середземного моря, у північній частині міста неподалік станції метро El Maresme Forum.

За традицією після урочистої церемонії відкриття конференції видатним геофізикам вручають щорічні премії імені відомих учених – Конрада Шлюмберже, Лоранда Етвеша, Альфреда Вегенера, Аріє Ван Вельдена та інших. Минулорічний президент EAGE проголошує звітну доповідь, і новообраний президент символічно зіштовхує екс-президента з трибуни.

Впадає в очі різке збільшення кількості китайських компаній, які пропонують різні види сейсмоприймачів за порівняно невисокими цінами – Zhaofeng Geophysical Exploration Equipment Co Ltd., Challenger Geoinstruments Ltd. та ін.

Значну частину виставки займають компанії, що виконують морські сейсморозвідувальні дослідження, переважно 3D – WesternGeco, CGG-Veritas, FairfieldNodal, Schlumberger Oilfield Services, PGS, TGS, Fugro, BGP, російські ДМНГ, СМНГ. Вони виконують спекулятивну зйомку, обробку даних і формують банки даних для нафтових компаній.

Оскільки дані сучасних зйомок 3D вимагають величезних об’ємів зовнішньої пам’яті з багатократним дублюванням інформації, низка компаній займається розробкою швидких та надійних сховищ даних для оперативного і довготривалого зберігання – NetApp, Panasas Inc. та інші. Геофізичні партнери цих компаній – Schlumberger, Paradigm, Halliburton, Roxar та інші.

Попри гучне гасло конференції, різкого розквіту геофізичної науки й техніки виставка, на жаль, не продемонструвала.