Абіогенна чи біоорганічна? (нотатки до конференції з походження нафти та з’їзду AAPG в Калгарі)

< Повернутися

23 червня 2005, 11:22

Щорічний з’їзд, наукова конференція і промислова виставка Американської асоціації геологів-нафтовиків (AAPG), а головне – перша у Західній півкулі конференція з походження нафти під егідою найбільш знаного товариства нафтових геологів відбулись у Калгарі.


Конференція з двох сесій, абіогенної та біоорганічної (загалом 14 доповідей), відбувалася за участю 120 фахівців та місцевої геологічної преси, де 18 червня 2005 р. зійшлись у гострій полеміці два авангарди конкуруючих парадигм з походження нафти.

Питання походження нафти – одна з фундаментальних проблем у науках про Землю і має найбільший пріоритет в нафтовій геології зокрема, яка сьогодні дискутує щодо так званого «нафтового піку» – гіпотези про вичерпність нафтових ресурсів. Дві альтернативні концепції відповідають на це ключове питання по-різному. На противагу до осадово-міграційної моделі абіогенна теорія стверджує та доводить, що нафта (нафтові бітуми, нафта, природний газ і газовий конденсат) формується з небіологічних джерел у глибинах земної мантії і кори.

Всі матеріали конференції з походження нафти викладені на веб-порталі AAPG «Search&Discovery».