71-а Міжнародна конференція і виставка Європейської асоціації інженерів-геологів та геофізиків EAGE

< Повернутися

12 червня 2009, 14:23

2001 р. в Амстердамі, на щорічній конференції EAGE (Європейської Асоціації геологів науковців та інженерів), до складу цієї поважної установи було прийнято Всеукраїнську громадську організацію «Спілка геологів України», яка одразу активно підключилася до її роботи. У 2009 р. делегація Спілки геологів України знову прибула до столиці Нідерландів на конференцію «Інноваційний технологічний розвиток у геофізичних дослідженнях для забезпечення майбутнього», що відбувалася з 08 по 11 червня.


Загальний світовий спад ділової активності, схоже, не позначився на рівні організації конференції. Приємно вразила старанна, злагоджена робота всього персоналу, спонсорів.

У непрості кризові часи професійні товариства (такі як, наприклад, EAGE, SEG, «Спілка геологів України») покликані підтримувати членів світової геологічної спільноти, що потребують конкретної допомоги. Одним з таких заходів на виставці в Амстердамі стало відкриття Центру працевлаштування. Окрім того, EAGE значно розширила свою діяльність у рамках Освітньої програми і збільшила фінансову підтримку талановитих студентів, що красномовно свідчить про розуміння важливості роботи з молодю.

Настрій на щорічній конференції EAGE Амстердам - 2009 був, на подив, оптимістичним. Учасники говорили більше про те, як і коли почнеться відновлення нафтового й газового бізнесу, а не ділилися способами виживання за умов рецесії, що вплинула і на геофізичний та інженерний сектори.

Дещо песимістичну картину наслідків використання природних ресурсів змалював представник UNESCO-IHE Richard Meganck (Ричард Меганк), який свій виступ присвятив проблемі води, яка сягнула планетарного масштабу. Доповідач навів шокуючу статистику щодо браку води для задоволення основних харчових та гігієнічних потреб у деяких регіонах світу і наголосив на тому, що управління ресурсами має стати частиною використання світових водних запасів.

На тлі відчутного занепаду дорогих сейсмічних методів суттєвий прогрес відбувається у так званих прямих методах пошуку вуглеводнів, які вигідно відрізняються поміркованими цінами й тим, що орієнтуються саме на пошуки вуглеводнів, а не на вивчення побічних ефектів і супутніх явищ.