11-й симпозіум з викопних кнідарій і губок

< Повернутися

29 серпня 2011, 10:30

Наукові засідання проходили 19–26 серпня у приміщенні Інституту зоології, розміщеному на набережній р. Маас у Льєжі.


Симпозіум організовано Міжнародною асоціацією з вивчення викопних кнідарій і губок (International Association for the Study of Fossil Cnidaria and Sponges) за наукової та фінансової підтримки низки бельгійських установ і організацій. Член правління ВГО «Спілка геологів України» В. Огар – учасник заходу.

Бельгія не випадково вибрана для проведення чергового зібрання спеціалістів-палеонтологів, що займаються вивченням викопних кнідарій і губок. Адже саме у цій країні розташована одна з найвідоміших наукових шкіл з вивчення палеозойських коралів. Достатньо назвати імена таких відомих бельгійських палеонтологів, як де Конінк (de Koninck L.G.), А. Сале (A. Saleè). Сучасні дослідники розвивають і примножують традиції школи. Яскравим її представником є професор Університету Льєжа Е. Поті, якому, зокрема, належить розробка зональної шкали верхів девону і нижнього карбону Бельгії за ругозами.

У роботі наукового зібрання взяли участь понад 140 спеціалістів з різних країн та континентів, які вивчають археоціати, корали (ругози і табуляти, склерактинії), губки та різноманітні викопні біоконструкції. Серед доповідачів було чимало молоді. Молоді учені представляли, зокрема, Іспанію, Італію, Бельгію, Польщу, Японію, Китай, Іран, Австралію та інші країни. Росію репрезентували О. Косова (ВСЕГЕІ) та М. Геккер (ПІН РАН).

Симпозіум супроводжувався геологічними екскурсіями: розрізами верхів девону і нижнього карбону Південної Бельгії. Ця частина розрізу вивчена дуже детально.